Слике мог града

Довољно је споменути име мога града у мени се буде осећања спокоја и сигурности. Затварам очи и пред собом видим палету јесењих боја Великог парка, кристални сјај замрзнутог шумаричког језера; осећам мирис ружиних пупољака у башти моје баке. Све сто видим и осећам, чини спону између мене и мога града све јачом и чини је нераскидивом.

Међу врлине и лепоте мога града уврставају се многа културна и историјска обележја. У нашем граду се налази спомен-парк „Шумарице“ , хумка стрељаним ђацима за време Другог светског рата. На том месту подигнут је споменик петом три као симбол њиховог страдања и вечита опомена на злочине који су извршени над њима. Попут птице заустављене у свом успону ка висинама, једно детињство је насилно прекинуто. Споменик-птица раширених крила један је од највећих симбола града Крагујевца. По својој вредности и значају не заостаје ни споменик палим борцима за време НАТО бомбардовања. Овакве знаменитости су  значајне за историју и културу; поред сетне лепоте коју пружају , буде горке успомене у нашим грађанима. Данас Крагујевчани могу узивати у лепшим знаменитостима нашега греда.Сваке године на Ђурђевдан,на главном тргу испред општине окупљају се масе људи како би видели па чак се и сликали или узели аутограм од своје омиљене звезде.До сада су долазили многи познати уметници,и својим наступита освајали срца грађана.Негде на средини представљања,почињао би ватромет,који би фасцинирао свакога ко би дошао или у пролазу погледао.Ово је по мени најлепши догађај у мом граду,поготово због тога сто се сваке године понавља и разним људима даје шансу за нова упознавања и дружења.Поред оваквих лепих ствари које поседује Крегујевац,представљају дику и понос за све његове становнике ,постоје и оне којих се сви стидимо и о њима веома ретко и зловољно говоримо,али ипак морамо да се суочимо са њом.Та слика представља наше паркове,улице,зидове зграда,кућа и многа друга места,која су немаром грађанина као појединца уништена.Све чешће виђамо по улицама остатке од цигарета,папириће од чоколадица, као и било којих других производа.Желела бих да ову слику избришем и да је заједно са свим грађанима насликамо поново.

Мој град поседује много знаменитости,лепота као и по неку ману,све оне заједно представљају његове слике.Биле оне важне или небитне,лепе или ружне,оне представљају наш град.Слике чине његову прошлост,садашњост и показују значај, а ми заједно са њима представљамо његову будућност.

 

 

 

Катарина Грујовић 7/3

ОШ,,Мирко Јовановић“

Крагујевац