ПРИПРЕМИТЕ ПРВАКА ЗА ПОЛАЗАК У ШКОЛУ

Admin/ 10 јула, 2014/ Вести, Догађаји, Огласна табла

Почетак школовања је један од најважнијих корака у животу, и на родитељима је да тај корак учине што лакшим и лепшим за своје дете. Свака промена, колико год била позитивна, сама по себи је стресна, па је добра припрема за све што дете чека злата вредна.

За почетак потрудите се да код детета створите позитивна осећања према школи. Причајте му како сте ви били узбуђени када сте кренули у први разред, причајте му о својим другарима, учитељици, о томе како га у школи чекају нова другарства и занимљиве активости. Испричајте му шта се у школи ради, али без претераног улепшавања или застрашивања. Нека први школски дан за дете буде посебан, фотографишите га, допустите му да за приредбу само одабере одевну комбинацију у којој ће се осећати лепо и самоуверено.

Уколико до сада нисте, право је време да пред дете постављате различите захтеве и обавезе примерене узрасту. На тај начин ће дете схватити да постоје задаци који се у одређено време морају извршити, па ће и школске обавезе прихватити лакше и уз мање негодовања. Те активности су основ за формирање радних навика, које су кључ успешног школовања у будућности.

Са дететом средите кутак или собу за учење. Уколико имате више деце, морате добро да организујете простор. Битно је да школарац ради домаће задатке и учи на устаљеном месту. Немојте га стално премештати и терати да се изнова прилагођава. Заједно припремите радни простор и нешто од школског прибора. Дозволите му да само одабере свеске, оловке и бојице. Немојте претеривати у куповини, најбоље је да послушате инструкције учитељице, која ће вам објаснити шта је од школског прибора у првом разреду неопходно. Било би добро да дете само спакује ствари на своје место, и распореди по фиокама, како би у сваком тренутку знало шта се где налази.

Важно је да своје страхове и дилеме везане за полазак у школу не преносите на дете. Родитеље последњих неколико година посебно мучи питање учитељице, која ће предавати њиховом детету. Не будите искључиви, и не инсистирајте да то буде тачно одређена учитељица, јер ако се не створе услови да дете буде у одељењу у коме бисте ви желели да буде, можете код детета створити одбојност према новој учитељици, и бити заслужни за почетну фрустрацију, која ће свакако утицати на формирање дететове слике о школи. Прваци врло брзо заволе своје учитеље, који су за њих најлепши, најбољи, најпаметнији, и тај ауторитет сваком учитељу омогућава да врши велики васпитно-образовни утицај на дете.

Трудите се да будете добро расположени, не паничите због обавеза које чекају и вас и ваше дете. Уклико се дете боји, охрабрите га, ако се радује, радујте се с њим. Најважније је да будете весели, оптимистични и поносни на своје дете које одраста.

Психолог, Гордана Станојевић

Share this Post